SAP EPM (Enterprise Procurement Model), SAP tarafından geliştirilmiş olan bir iş süreci modelidir. SFLIGHT modeline benzer bir mantıkla tasarlanmış olup, test yapma veya demo gösterimleri için kullanılır. EPM içerisinde satın alma başlık/kalem tablolarından, satış siparişi başlık/kalem tablolarına kadar birçok süreci içeren tablolar bulunmaktadır. Bu süreçler kendi içerisinde tedarikçi veya müşteri ana veri tablolarını da içermektedir.
Uzun uzadıya EPM tablolarını ve süreçlerini anlatmaya gerek yok. Temel seviyede SAP bilgisine sahip olan herkes tabloları inceleyerek süreçler hakkında fikirlere sahip olabilir. Bizim için bu yazıda önemli olan konu ise özellikle geliştiriciler(ABAP, Java vb.) için SAP EPM süreçlerini, tablolarını nasıl kullanabileceğimizdir.
Elbette ki ilgili EPM tablolarını verilerle dolduran ve temizleyen bir “SAP EPM Generator” programı mevcut. Bu program sayesinde tablolara belirlediğiniz sayıda ve kritilerle kayıt atabilirsiniz. Aynı zamanda attığınız kayıtları yine bu program üzerinden silebilirsiniz.
SAP EPM Data Generator
İşlem kodu: SEPM_DG
İşlem kodunun bağlı olduğu program ise: SEPM_DG_EPM_STD_CHANNEL
Satın alma ve satış siparişlerini, kaçar tane yaratacağını, kaç tanesini teslimatı gerçekleştirilmiş olarak atılacağını, sipariş kalemlerinin sayılarına kadar organize edebileceğiniz geniş bir ekrandır. Eğer EPM’in paketlerini incelemek isterseniz;
[success]
SAP EPM ana paketi: S_NWDEMO_BASIS
SAP EPM kök paketi: S_NWDEMO
SAP EPM paketi: S_EPM
[/success]
SAP EPM’in tabloları SNWD* şeklinde başlamaktadır. Örneğin satış siparişleri başlık tablo için SNWD_SO veya satın alma siparişleri başlık tablosu için SNWD_PO şeklinde erişebilirsiniz. Tüm tablolar için SNWD* yapıp ararsanız erişim sağlayabilirsiniz.
Bu modeli herhangi bir uygulama geliştirmek veya yeni teknolojileri denemek için kullanabilirsiniz. Ben genel olarak SAP HANA geliştirmeleri ve örnekleri için kullanıyorum. Özellikle performans üzerine yaptığım çalışmalarda tablolara beş milyon veya fazla veri ürettirdikten sonra analizlerimi çok rahat yapabiliyorum. Kendinize demo veri yaratma programları geliştirmekle vakit kaybetmeden özellikle HANA alt yapısı destekli bir şekilde dilediğiniz gibi HANA raporları geliştirebilirsiniz. OPEN SQL, ABAP OPEN SQL, AMDP veya CDS gibi konuların üzerine çalışırken oldukça verimli oluyor. Raporlarınızda deneyebileceğiniz tüm senaryoları içeren bir model olduğu için sorgularınızı yazarken geniş bir hareket alanı da buluyorsunuz.