İnternetle birlikte kontrol edilemeyen ve hızla artan bir bilgi ağı oluşmaya başladı. Bu durum çok hızlı ilerleyip arttığı için filtrelenemeyen, kontrol edilemeyen “bilgi yığınını” oluşturdu ve çok uzun değil kısa bir süre öncesine kadar internet ve bilgi sistemleri üzerinde ki bilgilerin işe yarar ve kaliteli olabilmesi için yapısal olması gerekirdi ve bu bilgiler ilişkisel veritabanlarında tutulurdu.

Tüm bu bilgilerin dışında kalan bilgiler değersiz ve işe yaramayan “bilgi yığını” olarak görülürdü bilgi çağındayız ve özellikle şirketler için verilerin alınması, verilerin yorumlaması, verilerin işlenmesi çok önemli bir role sahip oldu. Bu yüzden yapısal olmayan veriler önemsizken bir anda sahip olunamayan her veri bir kayıp olarak görülmeye başlandı. Çok fazla veriye sahip olmak tabiki de bir avantaj olabilir ancak bu veriler işlenemezse, amaca yönelik filtrelenemezse, uygun formlara getirilemezse herhangi bir avantaja sahip olması bir kenara bu verileri depolamak için gereken maliyet bir dezavantajda olabilir. Bu koşullarda şirketler pazarda büyük bir rekabet gücü kazanabilir veya rekabet gücünü kaybedebilir hale geldi. Bu yüzden olabildiğince her veriye (müşterileriyle, rakipleriyle ve pazarla ilgili) sahip olmak istediler. Stratejik olarak gelecekteki ihtiyaçları öngörebilen firmalar Big Data ile ilgili büyük adımlar atmaya ve yatırımlar yapmaya başladı. Bu çalışmalar sonucunda her şirket kendisi için daha hızlı, detaylı stratejiler belirleyebildi, gerçek-zamanlı karar verme imkanlarını arttırdı. Sahip olunan tüm verilerin en iyi şekilde nasıl analiz edildiği ve somut kararlara, kampyanlara, yeni stratejilere çevrilmesiyle ilgilenirken aynı zamanda daha fazla veriyi edinmeye çalışırken ikisini aynı anda yapıldığında şirketler için büyük dönüşümlerden, kurum kültürlerinin değişimine kadar tetiklenebildi.

Hangi sektörde olduğu farketmeksizin tüm işletmeleri yakından ilgilendiren bir durum. Bilgiyi yönetmek, filtrelemek, istenilen forma sokmak veya analiz etmek düşünüldüğü kadar kolay olmuyor bir çok işletme için. Teknik olarak bu bilgilerin depolanması ve raporlanması için bile büyük bütçeler ayrılması gerekiyor ve özellikle bilgi çağının karşımıza getirdiği durumlardan biriside hızla değişen pazar ihtiyacı. İşletmeler hızlı değişimlere ne kadar hızlı cevap verebilirse, anlık değişimleri gerçek zamanlı analiz edip başarıyı yakalayabiliyorlar. Aslında bu işin temelinde de gerçek zamanlı raporlamanın önemi de çok fazla. SAP’nin de böyle bir ihtiyacı farketmesi ve çözüm sunmasıda çok gecikmedi bildiğiniz gibi SAP HANA (SAP High-Performance Analytic Appliance) kullanıcılarına bellek-içi(in-memory) çözümler sunan bir teknolojidir. Bellek içi teknolojisi, veri işlemede, gerçek zamanlı analiz etmede, gerçek zamanlı uygulamalarda ve gerçek zamanlı platformlarda başta raporlamada zamanlama açısından verimliliği arttırmış olmakla birlikte tüm dünya için depolama teknoljisini değiştirebilecek kadar önemli bir gelişim oldu.

Basitçe tekniğinden bahsedecek olursak, SAP HANA işlemlerinizi direk olarak veritabanı sistemleriyle gerçekleştirmemektedir. Öncelikle iç bellekte(in-memory) üzerinde tutmakta ve daha sonra kalıcı belleğe(veritabanına) aktarmaktadır. Örneğin Windows üzerinde herhangi bir word belgesiyle çalışırken bir anda güç kaybı sonucu kapanan bilgisayar yeniden başlatıldığında kurtarma özelliği ile belgenizi kurtarabiliyor ve kaldığınız yerden devam edebiliyorsunuz. SAP HANA’nın çalışması da benzer bir yapıya sahiptir. İç bellekte tutulan veriler için en büyük risk ise güç kesintisi durumunda verilerin kaybedilmesiyle ilgilidir fakat SAP HANA ile bu sorunu çözmüştür. Herhangi bir güç kesintisi durumunda iç bellek(in-memory) ile çalışan sistem verilerini kaybetmemektedir.

SAP HANA teknolojisini kullanmaya başlayan işletmeler gelişimleri ve büyümeleri için çok büyük bir adım atmış durumda. Dünyanın lider firmalarından birçoğu (P&G, Lenovo, HP, eBay, Intel… vs) SAP HANA kullanmaya başlamıştır ve her birisinin SAP HANA ile bir başarı hikayesi de mevcuttur. Başarı hikayelerine http://www.saphana.com/community/learn/customer-stories/ linkinden erişim sağlayabilirsiniz.