Nimble Ball, bir süredir geliştirmeyi planladığım oyunum. İki-üç hafta önce Apple Store’a yollamıştım. Uygulama Apple tarafından onaylanmış ve AppStore’da yayınlanmış durumda şu an. Her iOS kullanıcısı(iPhone ve iPad) tarafından indirilebilir durumda iki farklı cihazda da destekleyecek şekilde geliştirdim oyunu.
Nimble Ball – Apple Store’dan indirmek için tıklayınız.
Kısaca oyundan bahsedeyim, en sevdiğim kısım burası oluyor genelde bir ürünü ortaya koyduktan sonra kullanımını anlatmak.
[info]Nimble Ball, oyunun amacı 1 DAKİKA boyunca yanmadan oyunda kalabilmeniz. Evet yanlış okumadınız altı üstü bir dakika boyunca oyunda yanmadan kalmanız gerekiyor. Kontrol etmeniz gereken bir top var oyunda ve bu topun düşmanlarla çarpışmaması gerekiyor. Herhangi bir şekilde düşman toplarla çarpışırsanız yanıyorsunuz ve oyunu tekrardan oynamanız gerekiyor. Ancak durum göründüğü kadar masum değil. Ekranın diğer yarısında kontrol ettiğiniz topun birde “ayna görüntüsü” bulunmakta. İki topu aynı anda gözlemleyip hareket etmeniz gerekiyor. İkinci önemli nokta ise topları hareket ettiğinizde birbirlerinin ayna görüntüsü şeklinde hareket ediyorlar. Yani gerçek top için sağ tarafa güç uyguladığınızda ayna görüntüsündeki top sola doğru hareket etmektedir. Bu durumda harekete geçmeden önce iki kere düşünmeniz ve gözlemlemeniz gerekiyor.[/info]
Aslında çok zor gibi görünen Nimble Ball her oynadığınızda daha fazlasını yapabileceğinizi görüyorsunuz çünkü büyüttüğünüz kadar zor olmadığını sizler de fark edeceksiniz. Sadece iyi gözlem yapmanız ve doğru zamanda harekete geçmeniz gerekiyor. Çok fazla efor veya hareket gerektirmeden, kısa kısa kendinizi deneyebileceğiniz ve zaman harcayabileceğiniz bir oyun. Hem sizi sıkmıyor hem de ciddi bir beyin jimnastiği yaptırıyor. Her denemenizde maksimum bir dakikalık bir bölüm olacağı için iki metro durağı arasında bile dört-beş kere oynama şansınız var.
Oynama şekli ise çok basit sadece ekrana “Tap” yapıyorsunuz yani dokunuyorsunuz. Sürükle bırak veya slide gibi özellikleri yok. Tek yapmanız gereken ekranın üzerine dokunmak. Ekranın tam ortasında dikey olarak bir çizgi olduğunu varsayın, telefonun dikey olarak tam yarısından kestiğinizde, sağ taraftaki kısma dokunursanız gerçek top sağa, sol tarafa dokunursanız gerçek top sola gidecektir. Ayna görüntüsüne sahip olan topun da bunun tam tersi hareket edeceğini unutmayın.
Aynı zamanda oyunun müziklerini de sıfırdan ben yaptım. Onlar için belki oyunu yazmaktan daha uzun bir süre harcamışımdır. Oyunlarla ilgili internette tonlarca hazır müzikler var ancak istediğim oyun müziğini hiçbir yerde bulamadım ve oturup kendim yapmam gerektiğine karar verdim. Oyunu oynarken, oyun seslerini açarsanız ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız. Kısıtlı bir zamanınız olduğunu ve zamanın ilerlediğini her an size hissettirecek bir oyun müziği yaptığımı düşünüyorum. Aynı zamanda 1 Dakikanın aslında ne kadar uzun bir zaman olduğunu da düşüneceksiniz. 🙂
Son olarak oyunun adının anlamını açıklayayım. Hem ses olarak hem de uzunluk olarak kısa, şık ve kulakta kalıcı bir kelime bulmak istiyordum. “Nimble” kelimesi bu anlamda içime sindi ve anlamı da “çevik” demek. Oyunda dikkatiniz, gözlemleriniz ve takibiniz kadar çevik de olmanız gerekiyor. Hızlı ve yerinde kararlarla hareket etmelisiniz.
Ben çok eğlenerek ve isteyerek geliştirdim bu oyunu, umarım sizler içinde oynarken eğlenceli olur. Kısa sürelere sahip olduğunuz anlarda kafanızı dağıtmak ve biraz olsun etraftan uzaklaşmak için sizlere yardımcı olacağını düşünüyorum.
Bu oyunu sadece “pes” edenler kaybedecek.
Herkese iyi oyunlar dilerim. “Be Nimble!”
[info]Not: Oyunun teknik tarafını merak edenler için; XCODE programında SWIFT dili ile geliştirdim. Müziklerini de GarageBand aracılığıyla besteledim.[/info]
4 Comments
Comments are closed.
Google play icin gelecek mi?¿
Evet Android geliştirmelerine başladım 15 gün içerisinde Google Play Store’da olacak diye düşünüyorum bir aksilik yaşamazsam.
Sanırım macOs kullanıyorsunuz. işinizde de (SAP) mac mi kullanıyorsunuz? Mac sap için uygun mudur? Artıları veya eksilerini belirtebilir misiniz?
Ben de Abap & Fiori üzerine işe başladım.
Hakan Bey Merhaba,
Evet MacbookPro kullanıyorum. SAP JavaGUI kullanmayı denedim ancak oldukça eski kaldığı için Windows SAP GUI’nin yerini tutmuyor. Ancak SAP GUI değilde Eclipse üzerinden HANA Studio ile rahat çalışabilirsiniz. Ben ekstra bir sorun görmedim ancak yine de Eclipse üzerindeki HANA & Fiori uygulamaları için Windows kullanıyorum sanal makine üzerinde. Yeni gelen özellikleri Mac üzerinde hemen adapte edemeyebiliyorlar bu yüzden Windows’u tercih ettim ki HANA da kendi içinde tam stabil bir yapıyı oturtamadı IDE olarak arkaplanda değişiklikler olmaya devam ediyor ve bu bir süre daha böyle devam edecektir diye düşünüyorum. Macos tercih edilebilir Eclipse için ancak problemler karşısında bazen destek ve döküman konusunda sorun olabiliyor. Bu yüzden Windowsu öneririm şimdilik, ilerleyen dönemlerde tamamen Macos üzerinde yürütmeyi planlıyorum geliştirmeleri ve projeleri. SAP Java GUI’yi tercih etmenizi önermem, özellikle kod yazıyorsanız NEW-ABAP editörü desteklemiyor.