SAP ile birlikte mobil uygulmalar ve SAP süreçlerine her an her yerden erişebilemek.
Günümüzde çok hızlı bir şekilde ilerleyen teknolojiye yetişmek artık imkansız bir hal aldı aslında, bu durum gerek son kullanıcıları gerekse son kullancılara teknoloji hizmeti sunanları da yoruyor. İhtiyaçlarımız da çok hızlı bir şekilde değişiyor, bizlere bundan birkaç sene öncesi bile çok uzak geliyor. Haliyle bilgileri de hızlı bir şekilde tüketiyoruz ve her ne kadar hızlı tüketiyor olsak bile daha fazlasını, daha hızlısını arıyoruz.
Bu yüzden her bilgiye anlık ve filtrelenmiş olarak ulaşmak istiyoruz ve bu süreçte bizlerin öğrenmesi gereken bilgiler artarken, kullandığımız ekranlar da tam tersine küçüldü. Yalnızca son kullanıcılar için değil, bu durum uygulama geliştiriciler ve teknoloji hizmeti sunanlar için de bilgiye sahip olmak çok temel bir gereksinim halini almışken, sahip olunan bilgiyi ne kadar iyi organize edip sundukları önemli bir rol oynuyor.
Bu bilgiler ışığında mobil cihazların devrimi de gerçekleşti diyebiliriz ve mobil teknolojilerinde kendi bünyelerinde bizlere sunduğu çok sayıda avantaj bulunmakta. Örneğin, mobil uygulamalar bu listenin en başında yer alabilir, hayatımızın her saniyesinde bizlere bildirim vermekteler ve bizler hakkında bilgileri depolamakla birlikte bize doğru sonuçları sunmaya da çalışıyorlar.
2011 yılı istatistiklerinde dünya üzerinde kullanılan mobil cihaz sayısı 550-600 milyon arasında iken 2016 yılında bu rakamın 1.3 milyara ulaşması bekleniyor. Aslında önümüzdeki iki sene içerisinde böyle bir mobil teknoloji kullanımından bahsediyorsak, mobilin ne kadar büyük bir pazara sahip olduğunu ve SAP açısından da sahip olduğu yeri tahmin edebilriz.
SAP ise mobil teknolojilerin hızla ilerlemesine sessiz kalmıyor ve bu süreçte SAP en iyi şekilde mobil teknoloji entegrasyonları için kendi araçlarını geliştiriyor bununla birlikte mobil dünyada kendi yerini oluşturuyor. Her sektörün ileride en büyük alanı mobil olacağı gibi SAP için de bu durum geçerli. Gelecekte “SAP Mobile” şirketler ve son kullanıcıları için çok büyük öneme sahip olacak. Günümüzde de SAP mobilin önemi aslında çok büyük, yalnızca telefonlardan değil aynı zamanda tabletler ile birlikte anlık bilgiye, hızlı ve doğru bir şekilde erişim sağlayabiliyoruz. Mobil işletim sistemi olarak baktığımızda piyasada üç büyük işletim sistemi bulunmaktadır: iOS (Apple), Android (Google), WindowsPhone (Microsoft). Bu üç işletim sisteminede uygun olarak “SAP Mobile Platform” aracalığıyla SAP Mobil çözümleri getiriyor. SAP mobil platformunun çok fazla teknik boyutuna girmeden genel hatlarıyla bahsedecek olursak;
Mobil uygulamaların geliştirme süreçlerinde iki temel başlık mevcut: İlk olarak gösterilecek verileri derlemek ve toparlamak; ikinci olarak ise bu verileri kullanıcı dostu ve kullanışlı bir şekilde görselleştirmek. Bununla birlikte üç türde mobil uygulama geliştirebiliyoruz, “Native Apps”, “Web Apps” ve “Hybrid Apps”. (İlerleyen zamanlarda uygulama türlerini ayrı ayrı SAP Mobile ile birlikte makalelerimizde inceleyeceğiz.) SAP tarafından farklı yollarla (“Remote Function Calls”, “Business API’s”, “Business Object Repository” veya “Web Services”) elde edebileceğimiz bilgileri, ihtiyaçlarımıza göre filtreleyip derledikten sonra geliştireceğimiz uygulama türüne göre kullandığımız geliştirme araçları (Xcode, Eclipse veya Visual Studio) değişebilecekken, sahip olduğumuz verileri en sade ve anlaşılır şekilde görselleştirebiliyoruz.
“SAP Mobile Platform” ile birlikte SAP mobil uygulamalarında (“SAP Business Application”) genel süreç bu şekilde ilerlemektedir. SAP ERP üzerinden alınan verilerle, uygulamamızın görsel arayüzü (Device GUI) mobil platformumuza göre revize edildikten sonra kullanıcıya sunulmak üzere tasarlanmıştır. Teknik olarak geliştirme süreçleri ve SAP Mobil Platform farklı makalelerde incelenecektir. SAP Mobil uygulamalarını aşağıdaki link aracalığıyla inceleyebilirsiniz: https://store.sap.com/mobile