SAP HANA Cloud Platform hızlı değişen teknoloji dünyasına karşı atılan en büyük adımlardan bir tanesi. Sistemsel olarak uyarlanma süreci zaman alacak olsada büyük SAP müşterileri kullanmaya başladı bile. SAP HANA Cloud Platform (HCP), bulut sistemi mimarisi üzerine tasarlanmış aynı zamanda da SAP HANA alt yapısı kullanan platform diyebiliriz.

SAP HCP herkesin kendi uygulamasını geliştirebileceği ve yayınlayabileceği bir platform. Bunu Apple Store veya Google Play Store’a benzetebilirsiniz. Tamamen aynı mantıkla çalışıyor. Bir köşede fikir üretip, bu fikri projelendirip çözüm olarak müşterilere sunacak olan danışmanlar ve uygulama geliştiriciler, diğer köşede ise bu ürünlerden faydalanacak ve kendi iş süreçlerini hızlandıracak, maliyetlerini düşerecek veya kontrollerini, takiplerini detaylandıracak müşteriler bulunmakta. Uygulamalar geliştirilip SAP App Center’a gönderilmektedir. Öncelikle SAP’nin kendisi uygulamaları belli kontrollerden geçirdikten sonra herhangi bir sorunla karşılaşılmaması durumunda SAP tarafından onaylı bir şekilde SAP App Center’da yayınlanacaktır. Bazı uygulamalar kurumlumlarında danışmanlık gerektirirken bazı uygulamalar çok detaylı bir danışmanlık gerektirmeyebilir bu tamamen ihtiyaca ve bu ihtiyacın müşteri tarafındaki karşılığına göre değişmektedir. Her müşteri ortak bir alt yapıyı kullanacağı için güncellemelerde aynı şekilde ortak bir noktada Store mantığı ile yürütülmektedir.

[success]SAP HCP ile ilgili eğitim dökümanlarına OPEN SAP üzerinden erişebilirsiniz. Detaylı olarak Cloud entegrasyonu ve bir ürünü nasıl geliştireceğinizle ilgili eğitim videoları mevcut.[/success]

Bireysel veya Partner Çözümleri

SAP HCP üzerinde bir ürün geliştirmek için artık bir şirkete bağlı olmanıza veya kendinize ait bir SAP sistemi olmasına gerek yok. Kurulum ve sistemlerin basis ayarlarını yapmanıza, kontrol etmenize veya bir sunucu masrafı ödemenize de gerek yok. SAP HCP deki en başta gelen amaçlardan bir tanesi sanırım bu konuydu. Maliyetleri ürün geliştiriciler için düşürüp aynı zamanda ortak bir dil oluşturarak tek platformda birleştirmek. Ancak bir ürün geliştirip bunu yayınlamak tabiki bedava da değil belli bir maliyeti var ancak eskisi kadar yüksek maliyetlere sahip değil. Gerçekten bir fikriniz varsa ve iyi bir sektör ihtiyacı belirlediyseniz tek yapmanız gereken fikri projelendirip SAP HCP üzerinden geliştirmelerinizi yapmak.

Bu durum bireysel fikir ve projeleri kapsarken aynı zamanda şirketleri ve SAP partnerlerini de kapsamaktadır. Aynı koşullar onlar içinde geçerli. Hatta SAP partneri olarak geliştirilecek ürün ve çözümler büyük referanslarla daha çok ses getirecektir. Aynı zamanda SAP App Center üzerinde partnerleri için ayrı bir filtreleme özelliği de mevcut. Dünyada bu uygulama marketinde birçok uygulama ihtiyacı var henüz yeni olduğu için. Özellikle Türkiyede bu ihtiyaç çok çok daha fazla. O yüzden sizlere önerimdir ki bu alanda kendinizi geliştirmeye, ihtiyaçlar belirlemeye başlayın çünkü bundan birkaç sene sonrasında bu market büyük bir önem kazanacak. Her danışmanlık firması bu özelliklere sahip danışmanlar ararken, kendi çözüm ekiplerini kurup AR-GE üzerine yoğunlaşacaklar diye düşünüyorum. En azından bu şekilde olması hızlı değişen SAP sektörüne ve teknoloji dünyasına yetişmek için önemli ve vizyoner bir adım olur.

SAP HCP maliyetlerine buradan bakabilirsiniz.

Hız, Yenilik ve Esneklik

Günümüzde her türlü uygulamanın artık “Responsive-Design” metodolojileriyle geliştirildiğini düşünürsek SAP de bu alanda sağlam adımlar atıyor. SAP HANA, SAP Fiori, SAP OData gibi ürünleriyle bu teknik alt yapıyı geliştiricilere ve danışmanlara sağlamaya çalışıyor. SAP HANA ile büyük bir değişim yaşadık ve bu ürün bulut sistemleriyle desteklenmeye ve tamamlayıcı ürünleri yanına koymaya başladı. SAP HCP, Hana üzerinde çalışıyor ve SAP Fiori-UI5, HANA XS gibi projeleri destekliyor. Sadece HANA XS projeleri değil aynı zamanda bu ürünü native-mobil uygulamalarda da kullanbilirsiniz tamamen sizlerin kontrolünde ve esnekliğinde olan bir konu. İhtiyaca ve tasarıma göre organize edilmesi gereken bir durum. Dipnot olarak belirteyim ki SAP ürünleri dışındaki çözümleride(Non-SAP) SAP HCP üzerinde kullanabilirsiniz.

Dünyada web ortamında ortak bir dil olarak kullanılan HTML5-CSS3-Javascript temelli olan HANA XS projeleri gelecek yeni güncellemere hızlıca adapte olabilmesiyle birlikte Fiori metodolojileri ve “Responsive” tasarım imkanlarıyla inanılmaz bir esneklik sağlıyor. Tek bir proje ile mobil ve web gibi ortamları yönetip çözümler sunabilirsiniz.

Normal bir dille açıklayacak olursam, düşünün ki; Bir uygulama yazacaksınız ve tek bir kod kütüphanesiyle hem web portal ortamında hem iOS mobil/tablet, Android mobil/tablet üzerinde çalışabileceksiniz ve bunu gerçek zamanlı(Real Time) veri yönetimiyle HANA sayesinde yapabileceksiniz. Yazdığınız proje tüm müşterilerinizin ihtiyaçlarına göre esneyebilecek ve tüm müşteriler aynı alt yapıyı kullanmış olacak. Bu şekilde güncelleme ve versiyonlama gibi konular çok hızlı gerçekleşebilecek. Değişen teknoloji dünyasında müşterileriniz yeniliklere çok daha kısa sürede adapte olup rekabet avantajlarını arttıracaklar.

Modülarizasyon

Tüm uygulamalar tek merkezden yönetilmektedir yani modülarize bir yapı kurulmalı. Paket çözüm kavramı kendi sınırlarını çok daha katı bir şekilde çiziyor diyebiliriz. SAP ERP üzerinde de paket kurgusu vardı ancak SAP HANA ile birlikte bu kavram otomatize edildi. Sistem üzerinde yapılan her geliştirme otomatik olarak bir alt paket haline getiriliyor ve o şekilde yönetiliyor. Bu şekilde düşünecek olursak artık kendi çözümlerimizi de sistematik bir şekilde paketlemeli ve bu paketler üzerinden versiyonlar yönetilmeli. SAP Hana içerisinde bu konuyu “Delivery Unit” ile çözmüş gibi duruyor. Sistemler arası paketlerinizi Import/Export yapabilirisiniz.

Projenin son ve stabil olan halini deploy/release etmeniz gerekiyor. Bu “deploy” üzerinden müşterilerinizin sistemine entegre edebileceksiniz. HANA ile birlikte entegre olan bir yapı. Bir güncelleme çıkarttığınız zaman aynı şekilde yaptığınız güncellemeyi de “deploy” edip bunun üzerinden müşterilerinize de güncellemeyi gönderiyorsunuz. Eğer merkezi bir çalışma yapılmazsa ilgili paketin bakımı kolay olmayacaktır. Bu yüzden üzerinde durulması gereken bir konudur. Bulut sisteminin temelinde yatan bir konudur. Bir merkez birim üzerinden tüm kontrolü sağlayabilmelisiniz, kısacası kendinize ait tek bir cockpit noktası oluşturmanız ve onun üzerinden tüm dünyaya hizmet vermelisiniz.

Değerlendirme ve Yayılma

App Center üzerinde müşteri yorumları ve değerlendirmeleri bulunmaktadır. Buradan ilgili ürünü kullanan müşterilerin, ürünü değerlendirip yorum yapabileceği bir platform aynı mobil uygulama marketlerinde olduğu gibi. Bu şekilde ürünler hakkında her müşterinin söz hakkı ve yorumu olacaktır. Günümüzde bireysel uygulamalarda bu yorumların ve değerlendirmelerinin önemi çok büyük. Birçok uygulama bu şekilde dünyaya organik veya viral olarak yayılıyor. Bizler için buradaki tek fark uygulamaların “Enterprise App” olması. Daha büyük ve daha kritik ihtiyaçlara karşı üretilen çözümler olması. Bu durum daha farklı disiplinleri de beraberinde getiriyor tabiki.

SAP App Center sadece üreticilere değil aynı zamanda müşterilere de çok büyük kolaylık sağlamış oluyor bu şekilde. Bir müşteri ihtiyacına yönelik bir uygulama aradığı zaman paket halinde SAP marketinde bunu bulması ve uygulaması onlar için çok daha kolay olacak. SAP market olduğu için referans alacağı bir nokta oluşacak. Diğer kullananların yorumlarını ve değerlendirmelerini görüp onlara göre seçimlerini filtreleyebilecek. Çok daha hızlı ve kolay şekilde müşterine ihtiyaçlarına çözüm bulabilecekler. Burada önemli olan tek konu ürünlerin yaygınlaşması ve müşterilere sunulan imkanların artması, bu da demek oluyor ki şu an SAP App Center‘daki uygulama sayısının kat kat daha üstüne çıkılan günler geldiğinde en iyi müşteri ihtiyacını belirleyip, çözümü sunmuş uygulamalar başarılı olacaklar.

[success]SAP HCP ile ilgili başarı hikayelerine buradan erişebilirsiniz. Başarı hikayelerinin arasında Volkswagen, Siemens, Shell ve Accenture gibi büyük firmalar yer almaktadır.[/success]

SAP HCP ile ilgili Linkler